Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Η ώρα της Γης


Κατ’ αρχάς θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν ανήκω στην επαναστατική σέχτα των ανατρεπτικών μπλόγκερς που αντιτίθενται στην συγκεκριμένη δράση. Ούτε πρόκειται να φωταγωγήσω το σπίτι μου για να αποδείξω στους γείτονες ότι εγώ δεν τρώω το παραμύθι.

Πιστεύω ότι τέτοιες δράσεις, παρόλο που είναι απλώς ασπιρίνες για τον πονοκέφαλο του οικοσυστήματος, δεν παύουν να έχουν την συμβολική τους αξία και να αφυπνίζουν (έστω και υποσυνείδητα) τις μάζες (μέσα στις οποίες συγκαταλέγω και τον εαυτό μου).

Τι εννοώ; Ακολουθεί υπεραπλουστευμένο παραδειγματάκι. Ο γράφοντας που πάντα απολάμβανε να κόβει βόλτες στα φωταγωγημένα δωμάτια του σπιτιού του, τώρα τελευταία έχει βάλει λίγο νερό στο Μπουτάρη (μεγάλες μέρες για την πολιτική) Chardonnay του.

Λίγο το Βε Βε Εφ, λίγο ο Σκάι, λίγο το Live Earth, τον έχουν επηρεάσει και όταν βγαίνει απ’ το εκάστοτε δωμάτιο, βάζει και ένα κωλοδάχτυλο στον διακόπτη. Πες, πες, στο τέλος κάτι θα μείνει. Και σε εμάς, αλλά κυρίως στους κυβερνώντες.


Teddyboy, δεν θα ησυχάσω αν δεν δικαιωθεί ο Γιακουμάτος - τώρα θέλω να διαβάσω τη συνέχεια του κειμένου...

Ωραία. Τώρα που ξεκαθαρίσαμε το παραπάνω, μπορώ να γελάσω ελεύθερα με..

1 την αίσθηση που έχουμε, ότι με το να καταχρόμαστε (ή μήπως καταχραζόμαστε;) τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του πλανήτη, κάνουμε κακό στη Γη. Το συγκεκριμένο το είχε επισημάνει πρόσφατα ο Ασημώνης και συμφωνώ μαζί του, μέχρι κεραίας.

Η Γη τα τελευταία 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια έχει αντέξει σε ασύλληπτες για μας καταστροφικές απειλές, όπως για παράδειγμα τις συγκρούσεις με διάφορους περίεργους μετεωρίτες, που οδηγούσαν άτσαλα μέσα στο σύμπαν, σε κατάσταση μέθης.

Η Γη ίσως καταστραφεί σε μερικά εκατομμύρια χρόνια από την υπερθέρμανση του Ηλίου. Αν νομίζουμε όμως ότι μπορούμε να την καταστρέψουμε εμείς, που δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από μια κλανιά μέσα στο σύμπαν, τότε είμαστε πολύ μακριά νυχτωμένοι. Αυτό που πραγματικά καταστρέφουμε είναι η χλωρίδα, η πανίδα και το μέλλον των παιδιών μας.

2 τους υπεράριθμους Ελληνάρες που έσπευσαν να δηλώσουν την προθυμία τους να συμμετάσχουν στη δράση, κατακτώντας έτσι μια εκ’ των πρώτων θέσεων της παγκόσμιας κατάταξης. Ο πιο ασυνείδητος περιβαλλοντολογικά (και γενικά) λαός του κόσμου, θα δώσει το φωτεινό παράδειγμα (χαχαχαχαχα).

3 το γεγονός ότι όλοι οι προαναφερθέντες οικολογικά ευαισθητοποιημένοι, είχαν ξεχάσει ότι εκείνη την ώρα αγωνίζεται η επίσημη αγαπημένη τους Εθνική Ελλάδος κόντρα στο Ισραήλ που ως γνωστόν καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μόλις μπει στη μια μεριά της ζυγαριάς η περιβαλλοντολογική συνείδηση, και στην άλλη το ιερό καθήκον της συντριβής των πολεμοχαρών Ισραηλινών, το σίγουρο είναι ότι η πλάστιγγα θα γύρει προς το δεύτερο!



Εθνική Ελλάδος - Ώρα της Γης

10 comments:

ikor είπε...

Έχουμε διαβάσει τόσες υπερβολές για το θέμα...

Ευτυχώς διαβάσαμε και κάτι ψύχραιμο και (κυρίως) ρεαλιστικό!

Καλές είναι οι δράσεις που δεν είναι στιγμιαίες ή ωριαίες. Από το να βγαίνουν σποτάκια που μας καλούν να κλείσουμε μια ώρα το φως, καλύτερα να βγαίνουν σποτάκια που ωθούν σε ανακύκλωση, χρήση ΜΜΜ κλπ.

TeddyBoy είπε...

Ικορ
Να 'σαι καλά φίλε. Συμφωνώ απολύτως για την ανάγκη περισσότερων spots σχετικά με ανακύκλωση και ΜΜΜ αλλά το ερώτημα είναι με ποιες υποδομές;

Η χρηματοδότηση τέτοιων υποδομών δεν πουλάει πολιτικά και γιαυτό ευθυνόμαστε εμείς.. Οι μάζες!

knos είπε...

Μια αντίθετη άποψη που ομολογώ με έπεισε...http://troktiko.blogspot.com/2009/03/blogger_27.html

TeddyBoy είπε...

Knos
Άκου να δεις πως το βλέπω εγώ. Ξεκινάω με μια γενική διαπίστωση:

Ό,τι και αν πάει να γίνει σε αυτή τη χώρα (καλό ή κακό - δεν το εξετάζω τώρα) πάντα θα υπάρξουν κάποιοι που θα επαναστατήσουν, μερικές φορές χωρίς κάποια σκοπιμότητα, έτσι για την αντίδραση και μόνο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν γίνεται ποτέ τίποτα και βαδίζουμε μονίμως σημειωτόν. Και μετά οι ίδιοι επαναστάτες, επαναστατούν γιατί δεν αλλάζει ποτέ τίποτα.

Ας μιλήσω τώρα πιο συγκεκριμένα για το θέμα μας:

Πριν από μερικά χρόνια τους περιβαλλοντολογικά δραστηριοποιημένους τους βλέπαμε όλοι ως κάτι γραφικούς τύπους που παλεύουν για κάτι το αόριστο με μηδαμινή σημασία. Εμείς εθελοτυφλούσαμε.

Τώρα που η κατάσταση κοντεύει να φτάσει στο απροχώρητο, παραδεχόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά και πάλι θέλουμε να βγάλουμε την ουρά μας απ' έξω. Το κλασικό, δεν φταίω εγώ - φταίνε οι άλλοι!

Μα εμείς είμαστε οι άλλοι. Εμείς ψηφίζουμε τους πολιτικούς που μας κυβερνάνε και εμείς δεν καταδεχόμαστε να φορέσουμε μπλουζάκι χωρίς κροκοδειλάκι, δημιουργώντας τις εταιρίες κολοσσούς.

Και κλείνω απαντώντας στο ερώτημα που θέτει το δημοσίευμα:
Γιατί δεν το έκαναν πρώτα οι βιομηχανίες και οι πολυεθνικές; Τι νόημα έχει να γίνει από τα νοικοκυριά;

α) γιατί αν δεν ξεκινήσεις την όποια αλλαγή απ' τον εαυτό σου, δεν μπορείς να απαιτείς απ' τους άλλους να αλλάξουν.

β) για να τους στείλεις και ένα ηχηρό μήνυμα (στις πολυεθνικές και στους πολιτικούς υπαλλήλους τους):
Μάγκες, ως εδώ δεν σας παίρνει άλλο!

dyosmaraki είπε...

Προσωπικά αντιτίθεμαι σε οποιαδήποτε ενέργεια δαπανώνται τόσο μεγάλα κονδύλια προκειμένου να προβληθεί ένα γεγονός.
Θα προτιμούσα αυτά τα χρήματα να προσφέρονται για εκαπιδευτικά προγράμματα που θα μάθαιναν τα παιδιά (τους αυριανούς πολίτες) τι σημαίνει να μην σπαταλάς την ενέργεια του πλανήτη σε καθημερινή βάση.

Είναι απίστευτο σε πόσα απίθανα μέρη είδα αυτοκόλλητα που προβάλλουν τη συγκεκριμένη κίνηση. Μέχρι και σε τουαλέτα δημόσιου χώρου!!!!!!

DRAMA QUEEN είπε...

Σωστή η άποψη του αγαπητού TeddyBoy καθώς και της dyosmaraki.
Δεν έχω και τόσο ισχυρή άποψη πάνω στο θέμα, αλλά σίγουρα η παιδεία είναι το Α και Ω στην ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Το κακό με τον Έλληνα είναι ότι βάζει παραπάνω από ότι πρέπει πάθος για κάτι και μετά το ξεχνάει. Σε όλα τα θέματα.
Καλύτερα να είχαμε μια πιο μετριοπαθή και πιο σεμνή στάση, αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια.

katerina είπε...

Γεια σου Τέντυ μποϊ!
όλοι δίκιο έχουμε τελικά νομίζω, εντάξει είναι μια συμβολική πράξη σίγουρα υπάρχουν και πιο δυναμικές πράξεις εξοικονόμισης ενέργειας,θεωρώ ότι κάτι καλό θα αποκομισθεί..ας γίνει και συνείδηση μέσα στα σπίτια μας να μην υπερκαταναλώνουμε γενικώς!

knos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
knos είπε...

Θα πω την άποψή μου με μια ιστορία.
Ήταν λοιπόν μια τάξη σε ένα σχολείο και τα παιδάκια πήγαιναν κάθε Παρασκευή εκδρομή στη λίμνη με τη δασκάλα τους.Εκεί λοιπόν τα πιο πολλά παιδιά ρίχνανε στην λίνη μικρές αλλά και μεγάλες πέτρες εκτός απο την παρέα του Σωτηράκη που έριχνε μόνο μικρές γιατί μπορεί να φοβηθούν τα ψάρια, και τον Γιωργάκη όπου πήγαινε πίο πέρα και στα μουλωχτά έριχνε στη λίμνη μπουκάλια με τοξικά απόβλητα απο το εργοστάσιο του πατέρα του.Όλοι βέβαια ήξεραν οτι το κάνει αυτό αλλά κανένας δεν τολμούσε να του πει τίποτα για λόγους που όλοι καταλαβαίνετε(η δασκάλα αν του έκανε παρατήρηση την επόμενη μέρα θα έψαψνε δουλειά). Μία μέρα λοιπόν λέει η δασκάλα στα παιδιά: Παιδιά την Παρασκευή που θα πάμε στη λίμνη θα έχει μια γιορτή εκεί και θα μαζευτεί κόσμος.Θέλετε να πούμε όλοι να μην πετάξουμε καμία πέτρα έτσι ώστε να δείξουμε στον κόσμο αυτό πόσο αγαπάμε τα ψαράκια?Στον Γιωργάκη προφανώς δεν του είπε τίποτα γιατι ότι έχει να κάνει θα το κάνει στα μουλωχτά και για τους λόγους που ανέφερα προηγουμένως. Ο Σωτηράκης λοιπόν τα πήρε άγρια με τη δασκάλα του και είπε στην παρέα του:Mάγκες ακούστε, την Παρασκευή που θα πάμε στη λίμνη θα πετάξουμε εμείς μεγάλες πέτρες για να την κάνουμε ρόμπα την χαζή που έχουμε για δασκάλα -ίσως κάτι γίνει και καταφέρουμε να τη διώξουμε- και μετά θα πάμε να φέρουμε τον Γιωργάκη μπροστά στον κόσμο με τα μπουκάλια με τα τοξικά απόβλητά του για να μάθουν όλοι τι παίζει εδώ.Έτσι λοιπόν έγινε και τα αποβλακωμένα της τάξης έκαναν ότι τους είπε η δασκάλα και ο Σωτηράκης διαλέγοντας τον δύσκολο δρόμο πέτυχε αυτό που ήθελε.
Το ζήτημα απο τη στιγμή που μπήκαν στο κόλπο κράτος-δήμοι-νομαρχίες κτλ έχει πάρει λάθος δρόμο.Αυτοί λοιπόν, οι συνυπεύθυνοι της καταστροφής του περιβάλλοντος θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την επιτυχία του εγχειρήματος για προσωπικά τους οφέλη.Εγώ δύναμη σε αυτούς ΔΕΝ δίνω!Θα είμαι οικολόγος όλες τις άλλες ώρες εκτός απο εκείνη!!!!!!!!!
Με τιμη....ο Σωτηράκης :)

TeddyBoy είπε...

Δυοσμαράκι
Η κατασπατάληση οικονομικών και φυσικών πόρων για διαφημιστικούς σκοπούς είναι κάτι που με βρίσκει γενικά αντίθετο.
Απλώς θα ξεκινούσα την κουβέντα από αλλού (πχ παράλογες διαφημιστικές προεκλογικές δαπάνες) και όχι απ' την συγκεκριμένη δράση.
Όσο για την εκπαίδευση.. Ας ξεκινούσαν να πληρώνουν για την παιδεία το ποσοστό του ΑΕΠ που πληρώνουν οι ανεπτυγμένες χώρες, και ας έλειπαν και οι δράσεις και όλα!

Drama Queen
Καλύτερα να είχαμε μια πιο μετριοπαθή και πιο σεμνή στάση, αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια.
Συνυπογράφω. Θα το ξαναπώ έντονα!
Καλύτερα να είχαμε μια πιο μετριοπαθή και πιο σεμνή στάση, αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια.

Γεια σου Κατερίνα
Ακριβώς έτσι είναι, μια συμβολική πράξη και τίποτα παραπάνω. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι είναι και καταδικαστέα.

Knos
Απολύτως κατανοητή η θέση σου, κι ας είναι διαμετρικά αντίθετη απ' τη δική μου!