Το δόλωμα το είχε ρίξει πριν από λίγες μέρες η Ντόρα Μπακογιάννη που είχε δηλώσει υπέρ της χρήσης καμερών παρακολούθησης, για την ‘ασφάλεια των πολιτών’.
Αφού είδαν ότι οι αντιδράσεις ήταν από χλιαρές έως ανύπαρκτες, αποφάσισαν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Μετά από την χθεσινή τρίωρη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε ομόφωνα η χρήση καμερών για την παρακολούθηση πολιτών σε δημόσιους χώρους.
Η αποστολή καλύτερου ελέγχου των μαζών ήταν πανεύκολη. Η μεθοδευμένη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων οδηγεί με μαθηματικό τρόπο στην αύξηση της εγκληματικότητας, και τα κατευθυνόμενα τηλεοπτικά ρεπορτάζ πολεμικού περιεχομένου, εμφυσούν στους πολίτες το αίσθημα της ανασφάλειας.
Αν ρωτήσει κανείς τη γνώμη του φιλοθεάμονος τηλεοπτικού κοινού, ανάμεσα σε πολλά θα ακούσει και απόψεις του τύπου ‘αν είναι για την ασφάλεια μου, εγώ είμαι υπέρ’, ‘ο νομοταγής πολίτης δεν έχει τίποτα να φοβηθεί’, ‘έτσι που κατάντησαν την Ελλάδα μας, καλά να τους κάνουν!’ (σε ποιους άραγε;)
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την εν λόγω απόφαση ήταν λίγο πολύ οι αναμενόμενες. Ο Καρατζαφέρης το πανηγύρισε, το Πασόκ έκανε ως συνήθως την πάπια, και η Αριστερά εξέφρασε την άποψη ότι η περισσότερη καταστολή δεν κατάφερε ποτέ να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα.
Σωστή η τελευταία άποψη, αλλά χωρίς αντίκρισμα αφού η ίδια η αριστερά έχει αποφασίσει να μην επηρεάσει ποτέ καμία πολιτική εξέλιξη σ’ αυτή τη χώρα.
Και όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, τα θύματα θα είναι και πάλι οι πολίτες που θα κληθούν να πρωταγωνιστήσουν σε ένα ‘στημένο’ Big Brother, στο οποίο νικητές θα είναι και πάλι οι ‘κουμπάροι’.
Πέμπτη 2 Απριλίου 2009
Κάμερες παρακολούθησης και προσωπικά δεδομένα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
6 comments:
Ωραίααααααα.... τώρα θα αναγκαστούμε να πηγαίνουμε κομμωτήριο συχνότερα..μια που θα μας παίρνει η κάμερα...
@#$%&^* και #@$%&* οι νομοταγείς!
ωραίο το τελευταίο σου σχόλιο.
Η τοποθέτηση των καμερών έχει δύο όψεις. Αρχικά είναι αυτές που καταγράφουν τις παραβάσεις του ΚΟΚ. Κανονικά θα πρέπει να είχαμε τετοιες κάθε 10 μέτρα στην Ελλάδα. Τόσο για παράνομο παρκάρισμα όσο και για όριο ταχύτητας. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε ισοπεδώσει τα πάντα και γι αυτό αυτές οι κάμερες μολονότι δεν καταγράφουν πρόσωπα "κουκουλώνονται" από "επαναστάτες" διαδηλωτές.
Οσον αφορά τις άλλες καμερες που θα τοποθετηθούν ή καλύτερα θα επαναλειτουργήσουν και πάλι πρέπει να εξεταστεί το όλο πλαίσιο. Που και γιατί θα τοποθετηθούν και τι θα εξυπηρετούν. Για παράδειγμα στο Λονδίνο είχαν αυξηθεί κάποτε οι επιθέσεις γύρω από σταθμούς του μετρό γιατί εκεί οι συμμορίες περίμεναν τους ανθρώπους που γυρνούσαν από τη δουλειά στο σπίτι. Εγιναν φόνοι ακόμα και για ένα κινητό. Από εκεί και πέρα η τοποθέτηση καμερών κάθε 10 μέτρα δεν έχει κανένα λόγο.
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά. Δεν είναι ένα θέμα που απαντάει κάποιος με ένα "ναι" ή ένα "όχι". Πρέπει να το δούμε με πολύ διαφορετικό τρόπο μακριά από λαικισμούς και σίγουρα μακριά από τη λογική "ποιος είναι πιο αριστερός".
Ολες οι περιπτώσεις και όλες οι περιοχές δεν είναι ίδιες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Ετσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη και έτσι πρέπει να γίνει και στη χώρα μας.
Καλό βράδυ!
Μανιτάρι μου
Είσαι μεγάλη ψωνάρα!
(χαχαχαχχα!)
Γεια σου Μάχλερ!
NdN
Καλημέρα!
Καταλαβαίνω τη θέση σου, αλλά για μένα δεν τίθεται κανένα δίλημμα σχετικά με την χρήση τους.
Τα ερωτήματα είναι:
- Θέλουμε να καταπολεμήσουμε το σύμπτωμα ή την αιτία;
Αντί να ψάξουμε να βρούμε τι προκαλεί την αύξηση της εγκληματικότητας, ψάχνουμε αμφίβολης αποτελεσματικότητας ασπιρίνες για τον πονοκέφαλο.
- Θέλουμε να παραιτηθούμε των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας, στο όνομα της καταπολέμησης ενός αόρατου εχθρού;
Δεν ξέρω, εγώ δε νιώθω καθόλου έτοιμος για κάτι τέτοιο.
Τέλος, το ποιος είναι πιο αριστερός που λες, με αφήνει αδιάφορο γιατί δεν κατατάσσω τον εαυτό μου εκεί (όπως δεν τον κατατάσσω και πουθενά αλλού).
Είχα γράψει ένα μακαρόνι αλλά δεν υπάρχει πια :(.
Είμαι κατά και θα επιχειρηματολογήσω άλλη στιγμή που θα μου ξαναέρθει ο ίστρος.
Πάντως είμαι κατά.
Το 1984 θα έπρεπε να είναι το 1ο βιβλίο που διδάσκεται στο Γυμνάσιο.
Χαχα, δεν πειράζει, έγινε τορτελίνι!
Το 84 Drama Queen μου, θα το δίδασκαν μόνο αν ήθελαν σκεπτόμενους πολίτες.
Δημοσίευση σχολίου