Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008

Ο νέος Κολοσσός της Ρόδου


Η βόμβα έπεσε από τον δήμαρχο Ροδίων κύριο Χατζή Χατζηευθυμίου πριν από λίγες μέρες στην Γενική Συνέλευση του Word Trade Center Association, στο Ντουμπάι.

Ο Δήμος Ροδίων και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου προτίθενται να αναβιώσουν το θρύλο, με την κατασκευή του Νέου Κολοσσού της Ρόδου!

Ο νέος Κολοσσός της Ρόδου θα είναι ένα έργο παγκόσμιας ακτινοβολίας που θα έχει σαν σκοπό να αναβιώσει τα μηνύματα που εξέπεμπε ο Κολοσσός σε όλη την ανθρωπότητα. Θα είναι δηλαδή ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό θαύμα που θα συνδεθεί τόσο με τη Ρόδο όσο και με τις αξίες του Φωτός, του Πολιτισμού, της Ελευθερίας, της προστασίας τους περιβάλλοντος και της Ειρήνης.

Καταλληλότερος για την ανάθεση του έργου κρίθηκε ο γνωστός γερμανός καλλιτέχνης Γκερτ Χοφ (γνωστός και ως αρχιτέκτονας του φωτός) με τον οποίο ο Δήμος Ροδίων έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας. Ο Γκερτ Χοφ είναι γνωστός στους έλληνες από την φωταγώγηση της Ακρόπολης στο Μιλένιουμ.


Γκερτ Χοφ - ΜόσχαΗ κόκκινη πλατεία της Μόσχας φωταγωγημένη απ' τον Γκερτ Χοφ


Ο νέος Κολοσσός της Ρόδου θα είναι ένα καινοτόμο μνημείο που θα αποφύγει κάθε απόπειρα αντιγραφής του παλαιού, έτσι ώστε να μην κινδυνέψει να χαρακτηριστεί καρικατούρα.

Οι πρώτες ύλες που θα απαιτηθούν για την κατασκευή του, θα προέλθουν από την ανακύκλωση πολεμικών όπλων, τα οποία θα ζητηθούν από κάθε χώρα που θα θελήσει να συνεισφέρει.

Πανέξυπνη ιδέα, έτσι; Κάτω τα όπλα που σκορπούν όλεθρο, ζήτω η ειρήνη, ζήτω η ανακύκλωση, ζήτω η οικονομική ελάφρυνση του πρότζεκτ!

Το μεγαλύτερο εμπόδιο μέχρι και σήμερα ήταν φυσικά η χρηματοδότηση του νέου Κολοσσού, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα κοστίσει γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Απ’ ότι φαίνεται όμως θα ξεπεραστεί και αυτό, αφού το World Trade Center Association που λειτουργεί σε 95 χώρες με 295 παραρτήματα, έχει εκδηλώσει έμπρακτο ενδιαφέρον για την συνολική χρηματοδότηση του έργου.

***

Η παραπάνω είδηση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία λόγω κάποιας παραμέτρου που απ’ ότι φαίνεται δεν είχε ληφθεί καθόλου υπ’ όψιν απ’ τους ιθύνοντες.

Σύμφωνα με τους θρύλους και τις απεικονίσεις του Κολοσσού από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, η γεωγραφική θέση του μνημείου εικάζεται πως ήταν στην είσοδο του λιμανιού του Μανδρακίου, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα.


Ο Κολοσσός της Ρόδου

Μιλάμε δηλαδή για το σημείο όπου σήμερα στέκουν αγέρωχα τα δοξασμένα γαϊδούρια του blog85100!

Τα αναστατωμένα γαϊδούρια εξέλαβαν την παραπάνω εξέλιξη ως μια άνανδρη επίθεση εναντίον τους που έχει σαν μοναδικό σκοπό την απομάκρυνση τους απ’ το επίμαχο σημείο!

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν αργά χθες το βράδυ πληροφορούν το δήμαρχο και όλους τους αρμόδιους φορείς, ότι σε περίπτωση που ορισθεί ως χώρος ανέγερσης του νέου μνημείου το σημείο που δικαιωματικά τους ανήκει, θα καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα, κάτι που ενδέχεται να καθυστερήσει το εν λόγω εγχείρημα για πάρα πολλές δεκαετίες!

Ειδικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την παραπάνω εξέλιξη ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε αποθάρρυνση των υποψηφίων χρηματοδοτών, ακόμα και σε ματαίωση του μεγαλεπήβολου σχεδίου!

Το blog85100 καλεί τις δύο πλευρές (γαϊδούρια και φορείς) να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να λύσουν τις όποιες διαφορές τους, για το καλό του τόπου!

Δεσμευόμαστε να σας κρατάμε ενήμερους για όλες τις νέες εξελίξεις..11 comments:

seniorita είπε...

ωραία ακούγεται σαν ιδέα!τώρα τα γαϊδούρια με λίγο παραπάνω σανό δε συμβιβάζονται;;

beth είπε...

ε ναι θαρρώ πως είναι πολύ καλό εγχείρημα, μια νέα κολοσσός στη ρόδο. Ο αρχιτέκτονας του φωτός είναι πραγματικά καταπληκτικός και έχω δεί και άλλα έργα του όπως τον φωτισμό του αγάλματος της νίκης στο βερολίνο και αυτό στη Μόσχα.
Το έψαξα στο google το θέμα και από τα πρωτα σαιτ εμφανίζεται το δικό σου αυτο. Δεν έχουν ασχοληθεί και πολύ ακόμα τα ΜΜΕ. θα μ πεις ακόμα νωρίς είναι. Πάντως το βήμα αναφέρει κατα λέξη:
" Ο δήμαρχος Ροδίων εμπνεύστηκε από το Ντουμπάι και παρουσίασε την ιδέα ενός «μοναδικού αρχιτεκτονικού δημιουργήματος»
Νέος Κολοσσός, το 8ο θαύμα του μάρκετινγκ
Ακούγονται σημεία και τέρατα για τη μορφή της κατασκευής που προορίζεται να αποτελέσει «παγκόσμιο σημείο αναφοράς» "
ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Nα μας κρατας ενήμερους.

TeddyBoy είπε...

Σενιορίτα μου
Προς το παρόν τα γαϊδούρια είναι ανένδοτα. Δεν ξέρω και εγώ τι να πω (είναι λεπτή η θέση μου..)
Ελπίζω ο Θεός (Ήλιος) να τους δώσει φώτιση..

Καλή μου Μπεθ
Περιμένεις απ΄ τα ελληνικά ΜΜΕ να αφήσουν φλέγοντα θέματα όπως το Καρβέλας - Πάνια, για να ασχοληθούν με δευτερευούσης σημασίας όπως το νέο Κολοσσό;
(ή όπως το πείραμα του cern λίγο καιρό πριν;)
Δες εδώ ακόμα ένα ενδιαφέρον λινκ.

Μαρία είπε...

Ω !!! Λες να περνάμε κάτω από τα αχαμνά του κολοσσού για να έρθουμε στην πρωτεύουσα του νομού μας?? σάουντς ιντρίγκουίνγ(κ)!!
και τι είναι 200.οοο.οοοο ευρώπουλα μπροστά σε αυτό το θαύμα που θα επιτελέσει κι ο δικός σας ο δημαρ(χίδης) !!τις "ποταπές" ελλείψεις θα κοιτάμε τώρα ή τα απαυτά του κολοσσού??έλα μωρέ ,μαγνητικό τομογράφο έχει και στην Αθήνα ,μονάδα εντατικής στην Κρήτη,παίρνεις το ΕΚΑΒ και πετάγεσαι !!Υγεινομική ταφή σκουπιδιών θέλουμε οι αχρείοι .και μετά ,πως θα συνηθίσουμε να μην έχουμε εκείνη την κάπνα να ατενίζουμε ?? άκου εκεί !! Πάρτε τα τρία του κολοσσού και καλά σας είναι !!
ΕΛΕΟΣ ,καλοί μου άνθρωποι !! ΕΛΕΟΣ !!

ακατάλληλη είπε...

αχαχαχαχχαχαχαχαχχ!!
να δω και τον χατζή να χτίζει κολοσσό
και τι στον κόσμο!!
(θα γράφει και με μεγάλα γράμματα ότι το παρόν μνήμειο ανεγήρθει επί δημοκρατίας -από το δήμος και κρατώ, μη μπερδευόμαστε- του χατζή?)
όσο για τα γαδούρια, no worries,
και να το φτιάξουν, σιγά μην βάλουν σε εκείνο το σημείο τόσους τόνου μέταλλο. θα πάρει παραμάζομα τον φάρο, τον ευαγγελισμό, το συντριβάνι, μέχρι και το ταχυδρομείο τουλάχιστον.
και μετά οι επόμενες γενιές, θα ψάχουν στην θάλασσα τον παλιό κολοσσό, τον καινούργιο του χατζή, και ολόκληρο το μαντράκι..
ο πρώτος που θα βρεί πάστα από του δημητριάδη στον βυθό, να μην την φάει.
θα μπει σε μουσείο..

manetarius είπε...

Μα δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις, ενώ μπορούν να γίνουν όλα αυτά χωρίς να στεναχωρηθεί κανείς!
Θα γίνει ο Κολοσσός με μια μικρή παραλλαγή..αντί για τη φλόγα, θα κρατάει στα χέρια του ...τους γαϊδάρους του Blog85100 απλούστατο! (αλλά δε με ρωτάει κανείς...και δίνω πάντα τόσο ωραίες λύσεις!!)

wilma είπε...

To πιστεύεις ότι το διάβαζα και μέχρι τέλους δεν μπορούσα να καταλάβω αν όντως θα γίνει κάτι τέτοιο ή όχι? (όχι για τα γαιδούρια, αλλά για το εγχείρημα γενικώς).
Κολοσσός από όπλα? Γενικά δεν έχω πολύ θετική άποψη για τις reproduction είτε είναι ο Κολοσσός είτε ο Παρθενώνας. Χρειάζεται η Ρόδος κάτι τέτοιο για να ανακάμψει? Μήπως με τόσα χρήματα μπορούν να γίνουν άλλα πράγματα που θα ωφελήσουν το νησι περισσότερο από τον Κολοσσό? Τι ρωτάω τώρα...

TeddyBoy είπε...

Κατ' αρχάς να διευκρινίσω πως οτιδήποτε είναι γραμμένο πριν απ' τα τρία αστέρια (***) είναι απολύτως αληθές (δείτε και το λινκ της Μπεθ).

Μαρία και Βίλμα
Για τα γαϊδούρια φυσικά και θα αποφύγω να τοποθετηθώ, αλλά για τον Κολοσσό θα πάρω θέση!
Λοιπόν εγώ το βρίσκω πολύ καλή ιδέα!
Θέτετε και οι δύο (λογικότατα) το θέμα της έλλειψης βασικών υποδομών. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ο χρηματοδότης δεν θα είναι το ελληνικό κράτος. Αυτό έχει λεφτά μόνο για τους τραπεζίτες!

Ακόμα όμως κι αν ήταν πάλι θα υποστήριζα το εγχείρημα! Γιατί όπως λέει και η σοφή κινέζικη παροιμία αν δεις κάποιον που πεινάει, δώσε του ένα ψάρι και θα είναι χορτάτος για μια μέρα.. μάθε του να ψαρεύει και θα είναι χορτάτος μια ζωή!
Που κολλάει αυτό;
Η μοναδική βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός. Δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και αυτό θα φέρει τους πόρους για να διορθωθούν πολλά στραβά.
Τέλος πάντων, φοβάμαι ότι έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί γιατί θα σκοντάψει στις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, των υπηρεσιών, των (αν)αρμοδιοτήτων και της νεοελληνικής φαγωμάρας
(αυτό το τελευταίο υποδηλώνει και η διένεξη με τα γαϊδούρια)!

TeddyBoy είπε...

Μαρία
Μόλις έδωσες ένα έξτρα επιχείρημα στα γαϊδούρια:
μα η θέση είναι εντελώς ακατάλληλη.. τι θα λένε οι ξένοι που θα περνάνε κάτω απ΄ τα αχαμνά του μνημείου;

Ακατάλληλη
Εσύ κι αν τους έδωσες σούπερ επιχείρημα:
έχουμε ιερό χρέος να προστατεύσουμε τις πάστες του Δημητριάδη!

Μανιτάρι μου ενωτικό
Να και η φωνή της λογικής! Επιτέλους ένα καλό παιδί που αναζητεί μια συμβιβαστική λύση!

Βίλμα μου
Ελπίζω να σε κάλυψα για το αληθές της ιστορίας.
Απ' ότι φαίνεται πάντως, δεν πρόκειται για reproduction (ευτυχώς). Το έχουν ξεκαθαρίσει. Αλλιώς θα γινόμασταν ρεζίλι!

beth είπε...

τεντι μου επειδη "ασχολουμαι" κατα κάποιο τρόπο με τις μικρού μηκους ταινλιες μπορώ να σε βοηθήσω

εδω 2 λινκ από μια σελιδα ενος φίλου που έχει συγκεντρώσει τα αγαπημένα μας:

http://blog.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendID=326600391&blogID=437662146


http://blog.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendID=326600391&blogID=409106272


Τωρα είναι και φεστιβαλ κινηματογράφου στη θεσσαλονικη και εχω σκοπο να το ξεσκήσω.
Αυτα
επίσης δοκίμασε συο youtube na γράψεις Vancouver Film School (VFS) και θα σου βγουν πολλα καλα. Η ομαδα ειναι καταπληκτικη (απο αυτην και το ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ VIDEO που ηξερα πως θα σου αρεσει.

Επίσης emena maresei to russian animation pata sto youtube.

ayta:)

wert01gf είπε...

Δε γουστάρω Κολοσσό. Όχι πια!
Θέλω τα γαϊδούρια στη θέση τους.