Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Κβαντική Φυσική

Το να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε την θεωρία της Κβαντικής Φυσικής (ή Κβαντικής Μηχανικής ή Κβαντομηχανικής) στο σύνολο της, θα είναι μάλλον μια ανώφελη διαδικασία.

Ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν, ότι πολλοί απ’ τους λαμπρότερους φυσικούς του τελευταίου αιώνα δέχτηκαν τις αρχές της, αλλά ποτέ δεν τις κατανόησαν πλήρως.

Κάποια (σχετικά) ασφαλή συμπεράσματα που έχω βγάλει το τελευταίο διάστημα που ασχολούμαι με το θέμα, είναι τα εξής:

  • Η Κβαντική Φυσική αναπτύχθηκε με σκοπό την ερμηνεία φαινομένων που η κλασσική φυσική αδυνατούσε να περιγράψει
  • Η Κβαντική Φυσική περιγράφει τη συμπεριφορά της ύλης σε μοριακό, ατομικό και υποατομικό επίπεδο.
  • Σύμφωνα με τη Κβαντική Φυσική η φύση των σωματιδίων είναι δυαδική. Εκτός από τη στερεά τους μορφή, έχουν και μια δεύτερη: Την κυματική*.
  • Δηλαδή εκτός από στερεά αντικείμενα (όπως ίσως φανταζόμαστε τα σωματίδια) είναι ταυτόχρονα και κύματα..
  • ..και μάλιστα κύματα πιθανοτήτων. Περιέχουν δηλαδή όλες τις πιθανές καταστάσεις / θέσεις στις οποίες θα μπορούσε το σωματίδιο να βρεθεί, μέχρι..
  • ..να το παρατηρήσουμε και έτσι να το ‘αναγκάσουμε’ να λάβει μια 'υλική υπόσταση' (;)
  • Δηλαδή κατά κάποιο τρόπο, όλοι μας διαμορφώνουμε καθημερινά το περιβάλλον μας**, χωρίς να το ξέρουμε, απλά και μόνο παρατηρώντας το!
  • Παρά το γεγονός ότι η Κβαντική Φυσική έχει διάρκεια ζωής πάνω από 100 χρόνια, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή (ή λίγο πίσω απ’ την αρχή – εξαρτάται πως το βλέπει κανείς – χαχα). Το ταξίδι προβλέπεται συναρπαστικό.

Αρκετά όμως με τη θεωρία. Ας δούμε το γνωστό και συγκλονιστικό πείραμα της διπλής οπής / χαραμάδας / σχισμής.





Το βιντεάκι είναι απ’ την ταινία Down the rabbit hole που είναι το σίκουελ της ταινίας What the bleep do we know. Δεν με ενθουσίασε καμία απ’ τις δύο, εκτός βέβαια από κάποια σημεία όπως το παραπάνω.

* «Είναι ένα αναντίρρητο γεγονός ότι υπάρχει μια εκτεταμένη συλλογή δεδομένων για την ακτινοβολία που δείχνουν ότι, το φως έχει ορισμένες θεμελιώδεις ιδιότητες, που μπορούν να κατανοηθούν πολύ πιό εύκολα από τη σκοπιά της σωματιδιακής θεωρίας του Νεύτωνα παρά από τη σκοπιά της κυματικής θεωρίας. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, η επόμενη φάση ανάπτυξης της Θεωρητικής Φυσικής θα μας οδηγήσει σε μια θεωρία για το φως, που θα μπορεί να ερμηνευθεί σαν ένα είδος συγκερασμού της κυματικής και σωματιδιακής εικόνας.» - A. Einstein (1909)

** «Ο παρατηρητής επηρεάζει το παρατηρούμενο με αποτέλεσμα η φύση να μας εμποδίζει να δούμε όλες τις πιθανές πραγματικότητες και να μας αφήνει μόνο με τη «φτωχή» δική μας. Αυτό που βλέπουμε κάθε φορά ως πραγματικότητα είναι το κομμάτι που μας επιτρέπουν οι προκαταλήψεις, οι ιδέες και οι εμπειρίες μας. Αυτές φωτίζουν τον γύρω μας κόσμο και εμείς βλέπουμε μόνο τη σκιά που δημιουργείται από πίσω.» - W. Heisenberg (1901 – 1976) – Πρωτοπόρος Γερμανός θεωρητικός φυσικός που βραβεύτηκε με το Νόμπελ φυσικής το 1932.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με Κβαντική Φυσική θα βρείτε εδώ, εδώ κι εδώ.



Δείτε Επίσης
Κόκκινος Γίγαντας
Το Cern, οι μαύρες τρύπες και το τέλος του κόσμου

[ συνέχεια > ]

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Yeah Yeah Yeahs - It's Blitz!

* * * *
Τι είναι οι Yeah Yeah Yeahs;

α) γιεγιέδες
β) ο μοναδικός λόγος για να πιστεύουμε ότι το ‘alternative rock’ δεν έχει πεθάνει
γ) η μετενσάρκωση των Siouxsie and the Banshees
δ) όλα τα παραπάνω

Θα ψηφίσω το δ) γιατί πρέπει να ψηφίσω κάτι, αφού ως γνωστόν είμαι κατά της αποχής. Απλώς δεν είμαι πολύ σίγουρος για το κατά πόσο είναι δόκιμος ο όρος ‘alternative rock’.

Τέλος πάντων, πάμε παρακάτω.

Όταν η κοκαλιάρα-σέξι-κακοντυμένη-αγαπημένη Karen O’ μαζί με τον κιθαρίστα Nicolas Zinner και τον ντράμερ Brian Chase, έφτιαχναν το 2000 τους Yeah Yeah Yeahs, μάλλον κανείς απ’ τους τρεις δεν περίμενε ότι αυτή η μπάντα θα γινόταν το κρυφό φετίχ των μουσικόφιλων που έχουν προ πολλού απαρνηθεί την εν λόγω μουσική.

Το πρώτο τους LP Fever to tell **** αγαπήθηκε αμέσως. Ήταν άγριο, ολόφρεσκο και λαχταριστό. Το δεύτερο Show your bones **** έτυχε χλιαρότερης αντιμετώπισης γιατί οι Yeah Yeah Yeahs είχαν στρογγυλέψει τον ήχο τους. Αγαπήθηκε όμως επίσης, και σ’ αυτό βοήθησε και ο μύθος ότι ήταν ένα concept album για το pussy της Karen O’ (όπου Pussy=γατάκι βέβαια, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία αφού οι μύθοι περιέχουν έτσι κι αλλιώς αλληγορικά μηνύματα).

Για να φτάσουμε στο 2009 όπου οι ΥΥΥ μας παρουσίασαν το νέο δίσκο It’s Blitz! Ο οποίος μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι YYY χέστηκαν για την οποιαδήποτε κατηγορία περί εμπορικότητας!

Εδώ οι οργισμένες κιθάρες έχουν μικρότερο ρόλο από ποτέ. Αναλαμβάνουν δουλειά τα πλήκτρα αποδεικνύοντας ότι το ροκ μπορεί να παιχτεί όπως θέλεις, αρκεί να το θέλεις. Είναι νωρίς ακόμα, αλλά το It’s Blitz! βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για να γίνει ο αγαπημένος (μου) δίσκος των Yeah Yeah Yeahs.

Το παρακάτω βιντεάκι είναι ένα μίνι φωτογραφικό αφιέρωμα στην αγαπημένη Karen O’. Η μουσική υπόκρουση είναι το Maps απ’ το Fever to tell, οποίο μπορεί να μην είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό τους τραγούδι, αλλά είναι σίγουρα το πιο γνωστό.

Α, και λέω να της συγχωρήσω το κλαψομ**νικο ύφος που έχει φορέσει για τις ανάγκες του ορίτζιναλ βίντεο κλιπ (το οποίο δεν θα βρείτε στο youtube γιατί κάτι μπούρδες λέει για πνευματικά δικαιώματα – δεν κατάλαβα)!





ΥΓ. Είδατε πόση δύναμη μπορεί να έχει ο λιτός – απαλλαγμένος από περιττά φτιασίδια στίχος;

Δείτε Επίσης
Depeche Mode - Sounds of the Universe
The Prodigy - Invaders must die
Morphine - Sharks Patrol These Waters

[ συνέχεια > ]

See you in another life, brother

[ συνέχεια > ]