Τρίτη, 14 Ιουλίου 2009

Κβαντική Φυσική

Το να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε την θεωρία της Κβαντικής Φυσικής (ή Κβαντικής Μηχανικής ή Κβαντομηχανικής) στο σύνολο της, θα είναι μάλλον μια ανώφελη διαδικασία.

Ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν, ότι πολλοί απ’ τους λαμπρότερους φυσικούς του τελευταίου αιώνα δέχτηκαν τις αρχές της, αλλά ποτέ δεν τις κατανόησαν πλήρως.

Κάποια (σχετικά) ασφαλή συμπεράσματα που έχω βγάλει το τελευταίο διάστημα που ασχολούμαι με το θέμα, είναι τα εξής:

  • Η Κβαντική Φυσική αναπτύχθηκε με σκοπό την ερμηνεία φαινομένων που η κλασσική φυσική αδυνατούσε να περιγράψει
  • Η Κβαντική Φυσική περιγράφει τη συμπεριφορά της ύλης σε μοριακό, ατομικό και υποατομικό επίπεδο.
  • Σύμφωνα με τη Κβαντική Φυσική η φύση των σωματιδίων είναι δυαδική. Εκτός από τη στερεά τους μορφή, έχουν και μια δεύτερη: Την κυματική*.
  • Δηλαδή εκτός από στερεά αντικείμενα (όπως ίσως φανταζόμαστε τα σωματίδια) είναι ταυτόχρονα και κύματα..
  • ..και μάλιστα κύματα πιθανοτήτων. Περιέχουν δηλαδή όλες τις πιθανές καταστάσεις / θέσεις στις οποίες θα μπορούσε το σωματίδιο να βρεθεί, μέχρι..
  • ..να το παρατηρήσουμε και έτσι να το ‘αναγκάσουμε’ να λάβει μια 'υλική υπόσταση' (;)
  • Δηλαδή κατά κάποιο τρόπο, όλοι μας διαμορφώνουμε καθημερινά το περιβάλλον μας**, χωρίς να το ξέρουμε, απλά και μόνο παρατηρώντας το!
  • Παρά το γεγονός ότι η Κβαντική Φυσική έχει διάρκεια ζωής πάνω από 100 χρόνια, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή (ή λίγο πίσω απ’ την αρχή – εξαρτάται πως το βλέπει κανείς – χαχα). Το ταξίδι προβλέπεται συναρπαστικό.

Αρκετά όμως με τη θεωρία. Ας δούμε το γνωστό και συγκλονιστικό πείραμα της διπλής οπής / χαραμάδας / σχισμής.

Το βιντεάκι είναι απ’ την ταινία Down the rabbit hole που είναι το σίκουελ της ταινίας What the bleep do we know. Δεν με ενθουσίασε καμία απ’ τις δύο, εκτός βέβαια από κάποια σημεία όπως το παραπάνω.

* «Είναι ένα αναντίρρητο γεγονός ότι υπάρχει μια εκτεταμένη συλλογή δεδομένων για την ακτινοβολία που δείχνουν ότι, το φως έχει ορισμένες θεμελιώδεις ιδιότητες, που μπορούν να κατανοηθούν πολύ πιό εύκολα από τη σκοπιά της σωματιδιακής θεωρίας του Νεύτωνα παρά από τη σκοπιά της κυματικής θεωρίας. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, η επόμενη φάση ανάπτυξης της Θεωρητικής Φυσικής θα μας οδηγήσει σε μια θεωρία για το φως, που θα μπορεί να ερμηνευθεί σαν ένα είδος συγκερασμού της κυματικής και σωματιδιακής εικόνας.» - A. Einstein (1909)

** «Ο παρατηρητής επηρεάζει το παρατηρούμενο με αποτέλεσμα η φύση να μας εμποδίζει να δούμε όλες τις πιθανές πραγματικότητες και να μας αφήνει μόνο με τη «φτωχή» δική μας. Αυτό που βλέπουμε κάθε φορά ως πραγματικότητα είναι το κομμάτι που μας επιτρέπουν οι προκαταλήψεις, οι ιδέες και οι εμπειρίες μας. Αυτές φωτίζουν τον γύρω μας κόσμο και εμείς βλέπουμε μόνο τη σκιά που δημιουργείται από πίσω.» - W. Heisenberg (1901 – 1976) – Πρωτοπόρος Γερμανός θεωρητικός φυσικός που βραβεύτηκε με το Νόμπελ φυσικής το 1932.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με Κβαντική Φυσική θα βρείτε εδώ, εδώ κι εδώ.Δείτε Επίσης
Κόκκινος Γίγαντας
Το Cern, οι μαύρες τρύπες και το τέλος του κόσμου

16 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ωραιος!
Μη σου πω οτι μπορει να "βγαλανε λαγο" και στο Cern αλλα λογω ασυλληπτου groundbreaking αποτελεσματος να μη μας λενε τιποτε,-οτι κ καλα ντεμεκ "τους χαλασε" το εργαλειο..τσιμπαμε ρε εμεις απο τετοια;;; :P
#conspiration_theories

NdN είπε...

Τι έγινε; Πέρασες Κβαντομηχανική II και παίρνεις πτυχίο και είπες να το γιορτάσεις; :))

manetarius είπε...

Συγγνώμη.. μπήκα σε βλογ κβαντομηχανικής κατα λάθος;

(για να πάω να δω τι λέει το κουδούνι)

ακατάλληλη είπε...

πάνω κάτω πάντως, ότι λέει και "το μυστικό"..
εμείς φτιάχνουμε την πραγματικότητα μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο..
είτε με την παρατήρηση και την πρόθεση μας,
ή ακόμα πιο απλά, με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το τι συμβαίνει γύρω μας..

welcome to the matrix..
(..and have a nice time..)

exofthalmi είπε...

.....και γι αυτο ακριβως λεγω! πιστευουμε στο Χριστουλη και ΔΕΝ εξερευνουμε κυματα, υλες και λοιπες αηδιες!.....αλλιως παιρνει ο κωλος σας αερα και μου θετε και επιστημες!

Drama Queen είπε...

Χμ... λοιπόν κοίτα τώρα που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα.

Επειδή γενικά θεωρώ πως ότι έχει γραφτεί από Έλληνες φυσικούς είναι από την μπουρδουκλοχώρα και ήμουν τυχερή ώστε να μου κάνει μάθημα μια πολύ φωτισμένη καθηγήτρια πανεπιστημίου στο λύκειο, ξεκίνησα και εγώ σαν και εσένα με το πολύ "λαϊκό" "what the bleep we know" το οποίο σου προετοιμάσει το μυαλό για την κβαντομηχανικη, γιατί

http://www.livevideo.com/video/Smokescreen/45E88A30F6D746E2A4BE753FB9ECF05B/what-the-bleep-do-we-know-1-of.aspx

sτο σχολείο μας μαθαίνουν αιτιοκρατική φυσική, Αινστάιν, και γενικά φυσική μεγάλων διαστάσεων, με την έννοια του ανθρώπινου μυαλού.

Η κβαντομηχανική δεν είναι φιλοσοφία της φυσικής απλά. Το πείραμα έχει αποδείξει πως σε πολύ μικρές κλίμακες (και τεράστειες) ένα ηλεκτρόνιο - παραπάνω από κβάντο δλδ - μπορεί να είναι σε δύο σημεία ταυτόχρονα.

ΟΚ, όλα είναι πιθανότητες αλλά υπάρχουν και συνισταμένες ας μην ξεχνάμε. Και εκεί μπαίνει η ροπή.

TeddyBoy είπε...

Gio
Λες να βγάλανε λαγό; Κι αν όντως βγάλανε λαγό ποια είναι η ακριβής θέση/κατάσταση του λαγού; Λες να τον έχουν βγάλει και ταυτόχρονα να βρίσκεται ακόμα μέσα στην rabbit hole;
:P

NdN
Όχι ρε συ, απλώς έχω μια διαχρονική και ακόρεστη περιέργεια για ..σχεδόν τα πάντα (ελπίζω η curiosity να είναι επιεικής με την πάρτυ μου - όχι σαν τη γάτα!)

Μανιτάρι
Όχι καμάρι μου, απλώς έχεις πέσει στο πλέον ασυνεπές μπλογκ με θεματολογία 'από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα'!

Ακατάλληλη
Τη γνώμη μου για το γαμομυστικό την έχω εκφράσει εδώ. Πιστεύω ότι η μανταμίτσα που το έγραψε, κάτι είχε ακούσει για κβαντική φυσική, κάτι άλλα της λέγανε κάτι φίλες της χαρτορίχτρες και αυτή αποφάσισε να τα ρίξει όλα στο τσουκάλι και να τα κάνει ένα ωραιότατο βιβλίο!!
(αν ακολουθήσεις το παραπάνω link, διάβασε και τη γνώμη της fiery fairy - τα λέει πολύ ωραία)!

Εξόφθαλμη
Φωτιά θα πέσει να μας κάψει όλους! Η μόνη αλήθεια είναι ο λόγος του Χριστού!
(πλάκα-πλάκα έχεις σκεφτεί ποτέ το ενδεχόμενο ο Χριστός να είχε ψαχτεί με Κβαντομηχανική και έτσι να είχε βρει το κόλπο να πολλαπλασιάζει τα ψωμιά και να περπατάει πάνω στα νερά);

Drama Queen
Με συγκινείτε δεσποινίς :P
Πολύ χαίρομαι που το 'χεις ψάξει το θέμα και πολύ συμφωνώ μαζί σου για το περί λαϊκότητας του Bleep. Γιαυτό δεν πολυενθουσιάστηκα (είχε και μια χοντρή ξανθιά εκεί μέσα που μου είχε σπάσει τα νεύρα)!
Πάντως αν έχεις (τώρα ή στο μέλλον) να μου κάνεις καμιά καλή πρόταση για τέτοιου είδους ταινία, θα είναι ευπρόσδεκτη!

Drama Queen είπε...

Θα σου πω κάτι. Η χοντρή ξανθιά είναι αρχηγός αίρεσης.
(Ξέρω γελάς. Εγώ έφτυσα την οθόνη από τα γέλια όταν είδα το site της.)

Ωραία. Θα επανέλθω με βιβλιογραφία, αγαπητέ κύριε. :)

exofthalmi είπε...

.....γιατι? πιστευεις οτι ο Χριστουλης ειναι το 2D υποκειμενο που μας διδαξαν? :)

habilis είπε...

Η φυσική είναι ο βασιλιάς των επιστημών.
Το post!!!
Δεν έχω σπουδάσει φυσικός αλλά άξιζε να το κάνω.
Διαβάζω φυσική τώρα στα γεράματα και την βρίσκω ενδιαφέρουσα .
Είναι σημαντικό κάποια πράγματα ανθρώπων που παλεύουν για το επιστητό να τα δίνουν στον άσχετο με έναν τρόπο που θα τα καταλάβει.

TeddyBoy είπε...

Drama
Αναμένω με αγωνία (αληθινή)!

Εξόφθαλμη
You got a point there (όμως μην το πεις ούτε του παπά)!

Χαμπίλη
Στην ίδια φάση βρισκόμαστε! Θα ήθελα πολύ να την είχα σπουδάσει (το 'ποτέ δεν είναι αργά', μήπως ταιριάζει εδώ; - δεν ξέρω)!

wert01gf είπε...

Ποτέ δεν είναι αργά και για μας.

wilma είπε...

Λοιπόν πολύ ωραίο αυτό το κόλπο! Αλλά η σκέψη μου λειτουργεί τόσο πεπερασμένα που το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι: μπα! κάποιο λάθος θα έχουν κάνει με την ιστορία της παρατήρησης!
(με τύπους σαν κι εμένα θα τρώγαμε ακόμη κρέας σενιάν-εγώ πάντως έτσι συνεχίζω να το τρώω).

island είπε...

Όταν σπούδαζα ηλεκτρονικός προσπάθησε ένας παππούς καθηγητής να μας κάνει λίγο κβαντική φυσική ενώ δεν το είχε το αντικείμενο. Είχε πέσει χοντρό γέλιο. Ακόμα δεν κατάλαβα πλήρως την θεωρία της και ας είδα το βίδεον.

Nikos είπε...

Κι εγώ παραμένω πολύ μπερδεμένος με το θέμα, αλλά το βιντεάκι ήταν πάρα πολύ ωραίο και απλό! Μου κίνησες το ενδιαφέρον να ασχοληθώ λίγο με το θέμα. Μην "καούμε" μόνο!!...

Ad@as είπε...

Διαβάστε ένα βιβλίο που λέγετε "Το μυστικό" ή αλλιώς "The Secret", και σας λέει με ποιο τρόπο θα εφαρμόσετε το θεώρημα την Κβαντικής Φυσικής με πολλά παραδείγματα

Εγώ για την ακρίβεια πρώτα διάβασα το βιβλίο και μετά άρχισα να μαθαίνω περισσότερα για την Κβαντική Φυσική, πάντως το βιβλίο έχει σχόλια επάνω στα λόγια διάσημων επιστημόνων, τα σχόλια δεν είναι για να κρίνουν, άλλα για να μας εξηγήσουν καλύτερα τι θέλουν να πουν...