Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009

James Osterberg

Ο James μεγάλωσε σε ένα κάμπινγκ για τροχόσπιτα κοντά σε μια βιομηχανική περιοχή. Έτσι εκτός από τον ήχο του αγαπημένου του Rock & Roll, έμαθε από νωρίς να εκτιμά και τον ήχο που έκανε το ηλεκτρικό πριόνι του πατέρα του, καθώς επίσης και τους ήχους που άκουγε απ΄τα γειτονικά εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων.

Όταν συνάντησε τον Ron, μια παλιά του γνωριμία απ' το σχολείο, ήξερε ότι είχε βρει τον άνθρωπο με τον οποίο μπορούσε να μοιραστεί το μουσικό του όραμα. Έφτιαξαν μια μπάντα με ήχο αρχέγονο, επιθετικό και σεξουαλικά φορτισμένο. Χρησιμοποίησαν αντισυμβατικά 'μουσικά όργανα' όπως άδεια βαρέλια πετρελαίου και ηλεκτρικές σκούπες και άρχισαν να αποκτούν αναγνωρισιμότητα σε τοπικό επίπεδο.

Οι ζωντανές τους εμφανίσεις έγιναν θρυλικές. Όταν ο James ανέβαινε στην σκηνή κυριευόταν από μια φρενίτιδα. Συχνά στο τέλος της νύχτας αιμορραγούσε απ' τις πολυάριθμες αμυχές που είχαν προκληθεί στο σώμα του. Παράλληλα όμως, τα μέλη του συγκροτήματος είχαν ανακαλύψει και τον μάταιο εκείνο κόσμο των σκληρών ναρκωτικών. Μετά από τρεις αποτυχημένους εμπορικά δίσκους, η μπάντα διαλύθηκε.

Ο James πέρασε ένα διάστημα περιφερόμενος στους δρόμους, άστεγος. Τελικά κατέληξε σε μια νευροψυχιατρική κλινική.

Στο νοσοκομείο τον επισκέφτηκε ένας φανατικός του θαυμαστής με μεγάλη επιρροή στον κόσμο της μουσικής. Τον έπεισε να επιστρέψει. Και τότε ξεκίνησε μια μεγάλη σόλο καριέρα κατά τη διάρκεια της οποίας κυκλοφόρησε δεκάδες επιτυχημένων δίσκων και εδραιώθηκε στο πάνθεον των πρωτοπόρων της ροκ.

Ήταν το οργισμένο ροκ είδωλο, το οποίο πολλά σούπερ γκρουπς χαρακτήριζαν ως την κύρια μουσική τους επιρροή. Το παλιό του (αποτυχημένο εμπορικά) συγκρότημα είχε πάρει πλέον θρυλικές διαστάσεις. Κατά κοινή παραδοχή είχε αλλάξει το ρου της σύγχρονης ροκ ιστορίας.

Ο James κατά τη διάρκεια της λαμπρής του καριέρας είχε ξανασυναντηθεί μουσικά με την μπάντα των νεανικών του χρόνων. Στα τέλη του 2008 αποφάσισε μαζί με τον παλιόφιλο του Ron πως είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για μια νέα σειρά ζωντανών εμφανίσεων. Θα ήταν όλα όμορφα και άγρια όπως τότε. Η μοίρα όμως είχε διαφορετική άποψη. Στις 6 Ιανουαρίου 2009 ο Ron βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του, πιθανόν από καρδιακή προσβολή. Οι live εμφανίσεις φυσικά ματαιώθηκαν.

Σχεδόν ταυτόχρονα κυκλοφορούσε ο νέος σόλο δίσκος του James Osterberg. Κι αιφνιδίαζε τους πάντες. Όχι μόνο δεν θύμιζε σε τίποτα το άγριο πανκ ροκ παρελθόν του, αλλά σε πολλά σημεία του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέχρι και ..jazz!

Απλώς βαρέθηκα να ακούω ηλίθιους κακούργους με κιθάρες, σημείωνε ο James σε κάποιο δελτίο τύπου. Ο χαρακτηρισμός βέβαια αναφερόταν σε όλες εκείνες τις γενιές μουσικών που είχε εμπνεύσει ο ίδιος με τη μουσική του. Σε ηλικία 62 χρονών, ο James είχε πια 'ωριμάσει'.

Ακούμε το καταπληκτικό Les feuilles mortes απ' τον τελευταίο δίσκο Preliminaires.ΥΓ. Το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του James Osterberg είναι Ιggy Pop. Ο ισχυρός άνδρας που τον έπεισε τότε να επιστρέψει είναι ο κύριος David Bowie.


Δείτε Επίσης
Yeah Yeah Yeahs - It's Blitz!
Early Rave στο Manchester
Depeche Mode - Sounds of the Universe

[ συνέχεια > ]

Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009

Πλήγμα για την πράσινη ανάπτυξη

Μια γλάστρα αποχώρησε απ' την κούρσα διαδοχής!

Δείτε Επίσης
Η Μαριέττα Γιαννάκου επιστρέφει

[ συνέχεια > ]

Πράσινα / σοσιαλιστικά τέλη κυκλοφορίας

 • Α' κατηγορία
  οχήματα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας από το 2005 και μετά
 • Β' κατηγορία
  οχήματα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας από 2000 έως 2004
 • Γ' κατηγορία
  οχήματα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας από 1996 έως 1999
 • Δ' κατηγορία
  οχήματα παλαιότερα του 1996

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά κυρία Μπιρμπίλη μου, οι φουκαριάρηδες - έχοντες (φράγκα) και κατέχοντες (ολοκαίνουργια οχήματα) θα πάρουν κάποια έκπτωση γιατί προφανώς έχουν μεγαλύτερη ανάγκη απ' τους..

Μπρούκληδες (!) που από επιλογή οδηγούν αυτοκίνητο 15ετίας ή 25ετίας, για να κάνουν μόστρα στις γκόμενες της πλατείας!

Αν είναι την πράσινη ανάπτυξη να την πληρώσουν και πάλι οι άνεργοι, οι μεροκαματιάρηδες και οι συνταξιούχοι, σας την επιστρέφουμε. Να την χαίρεστε!

ΥΓ 1. Η απεικονιζόμενη μέση κατηγορία των 1358-1928 κυβικών είναι η αυτή στην οποία εντάσσεται η πλειοψηφία των οχημάτων στη χώρα μας

ΥΓ 2. Όπως είχε πει κάποτε ένας μεγάλος ηγέτης, όταν κάποιος δεν έχει να φάει, δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την πρασινάδα!

ΥΓ 3. Οφείλω να ομολογήσω ότι καλά τα έχει πάει η νέα κυβέρνηση ως τώρα, αλλά η παρατεταμένη περίοδος χάριτος έχει αρχίσει να μου σπάει τα νεύρα

[ συνέχεια > ]