Δευτέρα, 5 Μαΐου 2008

Τραγωδία της Σίνδου, Θεσσαλονίκη

Όλοι ακούσαμε στις ειδήσεις για το τραγικό περιστατικό που εκτυλίχθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τοξικομανής που μεταφερόταν με όχημα της Αστυνομίας, χωρίς χειροπέδες διότι όπως δήλωσαν οι Αστυνομικοί τον γνώριζαν και δεν είχε κριθεί επικύνδυνος, (ποιος ξέρει μπορεί να έπαιζαν και τάβλι μέσα στην κλούβα), βρήκε την ευκαιρία να αρπάξει το εκτεθιμένο όπλο του αστυνομικού που τον συνόδευε και να "καθαρίσει" έναν αθώο οδηγό λεωφορείου!

Στην Ελλάδα ζούμε και όπως ήταν φυσικό οι επόμενες ημέρες ήταν γεμάτες δηλώσεις και συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά παράθυρα, προσπαθώντας όλοι να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα!

Μέσα σε όλες αυτές της δηλώσεις μία μου έκανε εντύπωση: η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), αφού εξέφρασε τη λύπη της για το θάνατο του αθώου οδηγού, ξεκαθαρίζει ότι το ερώτημα «τι αστυνομία θέλουμε και γιατί τη θέλουμε», παραμένει ακόμα αναπάντητο. Ότι να' ναι δηλαδή!

Επειδή όμως το blog85100 νιώθει την ανάγκη να απαντήσει, σας λέμε κύριοι συνδικαλιστές αστυνομικοί, που το μόνο που σας νοιάζει είναι αν θα πάρετε βαρέα ένσημα, ότι θέλουμε Αστυνομία που τουλάχιστον να μπορεί να προστατέψει αθώους πολίτες αν δεν μπορεί να "συγκρατήσει" το κάθε στερημένο πρεζάκι!

Κλέινοντας θα σας αφιερώσω μια αγαπημένη ατάκα, από μια όχι και τόσο παλιά ταινία: "Guns don't kill people...People kill people..."

Φταίτε και το ξέρετε!

4 comments:

manetarius είπε...

Γειά σου Λίμο.
Το παρακολούθησα κι εγώ το περιστατικό και με έκανε να θυμώσω πάρα πολύ με τους μπάτσους, που έτσι κι αλλιώς δεν συμπάθησα ποτέ.
Θάλουν και βαρέα τρομάρα τους...

Limokontoros είπε...

Δεν είναι θέμα μίσους mane μου... Είναι θέμα ηθικής. Ανησυχώ γιατί πλέον έχουν ισοπεδωθεί όλα και ζούμε σε μία χώρα απάθειας και χαζομάρας!

wilma είπε...

Γεια και στους δυο σας. Λοιπόν αυτή η ιστορία με την αστυνομία σηκώνει πολλή συζήτηση. Από τη μια πλευρά είναι ο θεσμικός ρόλος της αστυνομίας. δηλαδή γιατί υφίσταται ως θεσμός. κι είναι αυτό που λέτε για να μας προστατεύει. σωστά. και δέχομαι επίσης ότι το να μας προστατέψει, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, οπότε καλώς να παίρνει και βαρέα. και καλό θα ήταν να παίρνουν και καλύτερους μισθούς γενικότερα. αλλά! θα πρέπει επίσης να έχουν πιο αυστηρές εξετάσεις για την εισαγωγή νέων που επιθυμούν να γίνουν αστυνομικοί. έτσι λοιπόν βλέπουμε περιπτώσεις όπου γίνονται αστυνομικοί, άτομα τα οποία δεν έχουν καταφέρει τίποτε στη ζωή τους. Ξέρετε τι σημαίνει να είσαι αποτυχημένος και ξαφνικά να έχεις την εξουσία να οπλοφορείς; θα βγάλεις όλα σου τα απωθημένα, όλη σου την πικρία, την απόγνωση, τα κόμπλεξ, όλες οι "βαλίτσες" τέλος πάντων, θα βγουν μαζί με το όπλο σου και τον τσαμπουκά ότι μπορείς να κόψεις κ... (ε μη σας χαλάσω και το blog)
θα πρέπει επίσης να έχουν πιο σοβαρή εκπαίδευση ώστε να μη βγαίνουν ουσιαστικά πρόβατα στη σφαγή. έχω καταλάβει ότι οι αστυνομικοί μας δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν κακοποιό, χωρίς παράλληλα να εκθέσουν τον εαυτό τους στο μέγιστο κίνδυνο. αυτό βέβαια συνεπάγεται ότι εκθέτουν σε κίνδυνο κι αυτούς που καλούνται να προστατέψουν αφού δεν ξέρουν πως να το κάνουν. ναι σίγουρα η αστυνομία δεν είναι οι ταινίες που βλέπουμε με τους τύπους που πέφτουν με μπλοζόν για να πυροβολήσουν τον εγκληματία, αλλά εδώ μιλάμε για εγκηματική αμέλεια του κράτους απέναντι στους εκπρόσωπους ενός θεσμού. ενός θεσμού που το εξυπηρετεί. εκεί λοιπόν βλέπω εγώ τη χαζομάρα, και την απάθεια που αναφέρει ο limokontoros.

TeddyBoy είπε...

Συμφωνώ σε όλα με wilma και επαυξάνω!

Συνοψίζω με τα εξής:

Η αστυνομία αδυνατεί όντως να μας προστατέψει και δυστυχώς το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι καθόλου μεμονωμένο.

Γνωρίζω δύο πρόσφατα περιστατικά όπου πολίτες κάλεσαν την άμεσο δράση κατά τη διάρκεια θερμού επεισοδίου και η αστυνομία κατέφθασε και στις δύο περιπτώσεις μετά από δύο ώρες (λες και το έχουνε ορίσει ως μίνιμουμ χρόνο επέμβασης)!

Αν ρωτήσεις τώρα κάποιον αστυνομικό να σου το αιτιολογήσει ξέρεις τι θα σου πει;
- Έχω οικογένεια και δεν υπάρχει περίπτωση να πάω να εμπλακώ σε καυγά ώστε να φάω καμμιά αδέσποτη και στο τέλος να με κλαίνε τα παιδιά μου.

Μπορείς να του καταλογίσεις άδικο;
Μάλλον όχι..

Ειδικά όταν αυτός ο άνθρωπος αμοίβεται με μισθό της πείνας, το επάγγελμα του δεν αναγνωρίζεται ως βαρύ και ανθυγιεινό, δεν έχει εκπαιδευτεί επαρκώς, δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα και ενδεχομένως να μην πληρεί ουτέ καν τις προϋποθέσεις που απαιτεί ένα τέτοιο 'επάγγελμα'.

Συνεπώς το ψάρι βρωμάει απ'το κεφάλι. Αν η πολιτεία δεν αναλάβει τις ευθύνες της η κατάσταση θα είναι πάντα η ίδια.