Τετάρτη, 7 Μαΐου 2008

Μάρμαρα του Παρθενώνα

Παρακολουθούσα χθες την εκπομπή του Παύλου Τσίμα, που αφορούσε στα Μάρμαρα του Παρθενώνα και την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Παρουσιάστηκαν εικόνες μέσα από το νέο μουσείο της Ακρόπολης. Ένα πραγματικά εκπληκτικό δημιούργημα από άποψη εκθεμάτων και αρχιτεκτονικής.

Πανέξυπνη ιδέα, βρήκα την παρουσίαση των Μαρμάρων (όσων έχουν απομείνει), πάνω σε τοίχο όπως ακριβώς ήταν στον Παρθενώνα, και συμπλήρωση των κενών των "κλεμμένων" με γύψινα, ώστε να είναι εμφανής η διαφορά στο μάτι του επισκέπτη!

Η εκπομπή συνομίλησε και με την υπεύθυνη του μουσείου του Λονδίνου όπου και κρατούνται τα Μάρμαρα. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι η ξεροκεφαλιά των Άγγλων. Επιμένουν ότι ο μόνος νόμιμος τρόπος σύμφωνα με τη νομοθεσία τους, για να γυρίσουν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα είναι ο δανεισμός!

Μα που ξανακούστηκε; Να μας δανείσουν κάτι, που όχι απλώς δεν είναι δικό τους, και είναι ξένο, αλλά είναι δικό μας! Παγκόσμια πρωτοτυπία! Δανεισμός του αντικειμένου στον ιδιοκτήτη του, από τον κλέφτη!

Τέλοσπάντων, με την κατασκευή του νέου μουσείου βλέπω τα πράγματα να δυσκολεύουν γι' αυτούς. Ελπίζω ότι ο αγώνας που άρχισε η Μελίνα Μερκούρη με τον Ζυλ Ντασσέλ θα δικαιωθεί.

Τώρα αν επιμένουν τόσο πολύ να τα κρατήσουν, ας τους αφήσουμε κανένα ενθύμιο. Κάτι που να τους θυμίζει τον λαό μας! Τί λέτε γι' αυτό;

5 comments:

manetarius είπε...

Αααα...αν είναι να τους ευχαριστήσουμε κι από πάνω..!

Καλημερούδια :)

Limokontoros είπε...

Καλημέρα mane! Αν είναι να κρατήσουν και κάτι που θα το ευχαριστηθούν!

TeddyBoy είπε...

Καλημέρα Μανιταράκι.
Το ζητάει ο οργανισμός τους το δηλητήριο!

Nicky είπε...

:D :D :D :D χα χα χα!!!! Το τέλος έγραψε!

TeddyBoy είπε...

Καλημέρα Nicky. Αυτό κι αν το ζητάει ο οργανισμός τους!