Πέμπτη, 8 Μαΐου 2008

Πανικός για το νέο single των Coldplay, Violet hill

Updated 09/05/08

Πως αλλάζουν οι καιροί, πως αλλάζει η μουσική..

Κάποτε υπήρχε το βινύλιο. Οι παλιοί κορόιδευαν τους νέους που αγόραζαν cd, υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτουν πιστότητα ήχου. Αργότερα ακόμα κι αυτοί ξέχασαν γρήγορα το βινύλιο και άρχισαν να συλλέγουν cd.

Σήμερα το cd είναι επίσης μια τελειωμένη υπόθεση. Όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες επιλέγουν ως τρόπο διανομής της δουλειάς τους, την διάθεση μέσω internet.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό των Radiohead, οι οποίοι δεν τα βρήκαν με τη δισκογραφική τους εταιρία και έτσι αποφάσισαν να διαθέσουν τον νέο τους δίσκο In Rainbows μέσω του website τους. Μάλιστα δεν όρισαν τιμή πώλησης, αφήνοντας τον πελάτη να αποφασίσει τι θέλει να πληρώσει για να τον αποκτήσει.

Η επιτυχία του ήταν τεράστια και οι πωλήσεις πολλαπλάσιες αυτών της φυσικής του μορφής (cd) που κυκλοφόρησε αργότερα από μια μικρή δισκογραφική εταιρία.

Ακόμα πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το νέο single των Coldplay, Violet hill. Η μπάντα αποφάσισε να το διαθέσει δωρεάν απ’ το επίσημο website της, για μια εβδομάδα πριν την επί πληρωμή κυκλοφορία του (πάντα σε μορφή mp3).

Η επιτυχία του εγχειρήματος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αγγίζοντας το αστρονομικό νούμερο των 2 εκατομμυρίων digital downloads. Αριθμός τετραπλάσιος από τις πωλήσεις όλου του Singles Top 40 μαζί !!!

Απαξιώνοντας μάλιστα εντελώς τον παραδοσιακό τρόπο διάθεσης, το cd single το κυκλοφόρησαν μόνο ως δώρο με την μουσική εφημερίδα NME (λέτε να ζήλεψαν τη δόξα του ελληνικού κυριακάτικου τύπου;)

Όταν βλέπεις supergroups σαν τους Radiohead και τους Coldplay να επιλέγουν αυτό το δρόμο, για ένα μπορείς να είσαι σίγουρος: Ότι θα ακολουθήσουν και όλοι οι υπόλοιποι.
Και φυσικά το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι: τι θα ακολουθήσει μετά;

Ποιο θα είναι το νέο μέσο που θα αγκαλιάσει η επόμενη γενιά, όταν εμείς οι φανατικοί εμ-πι-θριο-μανείς θα φαινόμαστε γραφικοί;

Ποιος να ξέρει και σκασίλα μας κιόλας!
Ας απολαύσουμε τη νέα κομματάρα των Coldplay!
Update 09/05/08

Ακούστε τώρα τι μπινιά παίχτηκε:

Ενώ το βιντεάκι που είχα αρχικά αναρτήσει έπαιζε την πρώτη μέρα κανονικότατα, την επόμενη που δοκίμασα να το ακούσω πήρα το μύνημα 'We're sorry this video is no longer available'.

Μπήκα και 'γω στο youtube για να τo ερευνήσω, και τι βλεπουν τα ματάκια μου;Η 'φερόμενη ως δράστις' δισκογραφική εταιρία φρόντισε να αποσυρθούν απ'το Γιου-τιουμπάκι μας όλες οι version ενός τραγουδιού, το οποίο έχουν ήδη αποκτήσει δωρεάν και νομίμως 2 εκατομμύρια άνθρωποι!

Μα καλά είναι τόσο στόκοι οι άνθρωποι;

Αντί να κοιτάξουν να συμφιλιωθούν με τα νέα μέσα και να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους, κάνουν ότι μπορούν για να τα πολεμήσουν!
Και στο κάτω-κάτω, το να υπάρχει το οποιοδήποτε τραγούδι στο youtube και σε blogs που πλέκουν το εγκώμιο του, είναι η καλύτερη δυνατή διαφήμιση και μάλιστα δωρεάν!

Αυτά τα απλά πραγματάκια δεν κατόρθωσαν ποτέ να συνειδητοποιήσουν τα executives και οι γιάπηδες των δισκογραφικών εταιριών, γιαυτό και ο κλάδος τους πάει απ' το κακό στο χειρότερο.

Υ.Γ
Α, και επειδή ο Τεντυμπόης δεν μασάει, αντικατέστησε το removed βιντεάκι με ένα ολοκαίνουργιο που ανέβηκε πριν από λίγες ώρες. Να δούμε πόση ώρα θα αντέξει κι αυτό πριν το εντοπίσουν τα ξεφτέρια!ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Guns n' Roses - Chinese Democracy


2 comments:

manetarius είπε...

Στην επόμενη γενιά θα εμφυτεύουν εμ-πι-... (δεν μπορώ να προβλέψω το νούμερο από τώρα) μικροτσιπάκι στη γέννα..

Limokontoros είπε...

Η θα έχουν τα παιδιά θήκη στην κοιλιά όπως τα καγκουρό, για ipod!